TECKNADE JULPÄRLOR XXII - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: SOUTH PARK - THE SPIRIT OF CHRISTMAS (JESUS VS SANTA) 1995

"South Park" var i likhet med "The Simpsons" en serie som göt nytt liv i animationens genomslagskraft på 1990-talet. Det visuellt primitiva i digital cut-out-animation kombinerat med den skruvade satiren i handling och dialog gick hem hos den spirande internetgenerationen. Det är tydligt att seriens skapare Matt Stone och Trey Parker har en stor förebild i Monty Pythons animatör Terry Gilliam.

Innan South Park blev antagen som TV-serie, gjordes två korta pilotfilmer. Den första gjordes 1992 med mycket enkel utrustning och kom till medan skaparna fortfarande var studenter. De försökte sälja in den som ett format för en TV-serie, men det gick trögt. Inga TV-bolag nappade på den, fast de lyckades till slut 1995 få en liten budget för att göra en ny och mer kvalitativ pilotfilm. Det gjorde susen. Comedy central ville ta sig an TV-serien och 1997 började första säsongen. 

Trots olika handling har båda pilotfilmerna samma titel: "The spirit of christmas". Senare har filmerna benämnts Jesus vs Frosty och Jesus vs Santa för att kunna skilja dem åt. Den första filmen är en skruvad skräckversion av "Frosty the snowman" (se lucka 12). Den andra är en actionvariant av hur Jesus och Jultomten utkämpar en tvekamp om vem som egentligen är julens huvudperson. Både religion, materialism, kapitalism och kulturkonflikter hinner idisslas och gisslas under fem minuter på det manér som South Park sedan blivit känt för.

Se filmen här: https://youtu.be/kYNsoKMBZds

 

Kommentera här: