TECKNADE JULPÄRLOR XVIII - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: MUSSE PIGGS JULSAGA (MICKEY'S CHRISTMAS CAROL) 1983
 
Till de mest kända julberättelserna hör Charles Dickens novell från 1843 "A christmas carol in prose". På svenska översattes den till En julsång på prosa, men är även känd under andra namn, t ex En spökhistoria vid jul eller En julsaga. Det kan tyckas underligt att den tituleras som julsång/carol, då det inte finns något musikaliskt i berättelsen utöver titeln. Det har att göra med den anglikanska Carol-traditionen. Ursprungligen har dessa sånger sin bakgrund i gudstjänsten. De sjöngs av på latin av präster inom den liturgiska inramningen, men efter reformationen började de skrivas på engelska och användas utanför liturgin som undervisande och underhållande sånger i sällskapslivet och till dans. Ofta har christmas carols en lekfull poesi som knyter an till jesusbarnets födelse och ibland även en sedelärande moral, t ex "Good King Wenceslas".
Dickens drevs av ett socialt rättvisepatos och trodde sig påverka människor mer genom en underhållande julsaga, än genom politiska pamfletter. Precis som julsångerna ville han att novellen skulle gestalta julens anda (spirit of christmas) så att läsare både kunde tillägna sig berättelsen ur ett religiöst perpektiv och ur ett humanitärmoraliskt perspektiv. Därför är det också tre andar (spirits) som spelar en nyckelroll i storyn för att manifestera julens sanna mening.
 
På flera sätt har denna novell bildat skola för vilken struktur och vilka ingredienser som ska ingå i en julsaga; förväntningar, svårigheter, njugg negativism, moralisk omdaning - gärna med transcendenta inslag och i slutändan ett förnyat hopp. Hans novell är oerhört spridd inom den engelskspråkiga världen och blivit så kanoniserad att den blivit måttet som andra berättelser mäts med. Den har gjorts i så många tolkningar och kommer fortfarande i ständigt nya versioner att det är rimligt att tala om överexploatering.

Dagens lucka är Disneystudions variant av berättelsen och det blev dessutom en comeback för Musse Pigg som inte medverkat i en biofilm på trettio år före denna.
Lite festligt är också att Joakim von Anka gör rollen som Ebenezer Scrooge. Seriefiguren Farbror Joakim heter ju "Scrooge McDuck" på originalspråk, helt enkelt eftersom han baserades på Charles Dickens karaktär. Seriefiguren fick förnamn efter Dickens-figurens efternamn. Det var serietecknaren Carl Barks som skapade honom för berättelsen "Jul på björnberget" (Christmas on bear mountain) 1947 och där är rollen väldigt snarlik Dickens-figuren; en rik och ensam gammal man som hatar allt och alla, men mest av allt julen.

Här kan hela filmen beskådas: http://www.dailymotion.com/video/xmq7ql_1983-mickey-s-christmas-carol_shortfilms

Kommentarer:

1 Longevity - en blogg om hälsa:

Den har jag sett några gånger faktiskt.
Sv: Jaha så Karl Bertil kom redan 1975, jag är född 72 så det är nog först senare års visande jag minns då.

Kommentera här: