TECKNADE JULPÄRLOR III - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: EN RIKTIG HUNDJUL (MICKEY'S GOOD DEED) 1932

En vecka efter "Santa's workshop" (se lucka 2) haft premiär, släpptes denna film med Musse Pigg i huvudrollen. Det var den femtionde filmen om Musse Pigg som släpptes och den fjortonde samma år. Han stod då på höjden av sin popularitet.

Utförandet är något annorlunda än Disney's filmrelease föregående vecka. Musse Pigg kör på i svartvitt med ett enklare rörelsemönster, mycket mindre musik än i Silly Symphonies och sparsmakad dialog, men rikligt med snubbelhumor.

Denna film speglar också tidsandan. Det är liksom ingen tvekan om att USA befinner sig i den lågkonjunktur som brukar kallas "Stora depressionen". Temat om fattigdom och rikedom och klyftan däremellan har sällan skildrats så explicit i en Disneyfilm som här.
Walt Disney själv kom från ganska knapra förhållanden, med en fader som var fromt kristen och samtidigt en ivrig socialist. Något av detta kan märkas i Disneys tidiga produktion; en respektlös attityd till det förfinade som bl a tog sig uttryck i lätt anarkistisk humor och berättelser från ett underdogperspektiv. Men med tiden utvecklades Walt Disney, i takt med stigande framgång och rikedom, till en rätt slätkammad familjeunderhållare med tydligt konservativa värderingar.

Han producerade bl a patriotiska propagandafilmer under andra världskriget och deltog i förhören som hölls av House Committee on Un-American Activities 1947. Där drog han sig inte för att namnge och peka ut individer som påstådda kommunister, vilket bidrog till att flera personer svartlistades i Hollywood under den närmaste decenniet.

Med tanke på att Walt Disney så småningom kom att betraktas som en kommersiell imperialist av massproducerad feelgood, är det en liten kontrast med denna lilla kortfilm som har ett tydligt socialt patos, om än sentimentalt förpackat.

Här kan hela filmen beskådas:
https://youtu.be/ANlOFyhZJSI

 

Kommentera här: