TECKNADE JULPÄRLOR XXIV - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: FAMILY GUY - ROAD TO THE NORTH POLE 2010

"Family guy" är i många stycken en kopia på "The Simpsons"; en dysfunktionell medelklassfamilj som lever det alldagligaste av liv samtidigt som de råkar ut för diverse märkliga händelser, hela tiden överdådigt strösslat med ironiska kommentarer och referensskämt.

I detta avsnitt beger sig Stewie och Brian mot Nordpolen för att söka upp Jultomten. Stewie bär på en outgrundlig besvikelse gentemot jultomten och planerar att döda honom. Väl framme möter dom en jultomte i dåligt skick. Han är en utmärglad man med nedbruten hälsa och uppgiven attityd. Tomteverkstan är en gravt förorenad fabriksmiljö där nissarna är muterade och vanställda av inavel. Den morbida produktionstakten och tillväxten har på grund av ständigt ökande krav i stort sett tagit kål på jultomten och hans tillhåll. När tomten kollapsar, bestämmer sig Brian och Stewie för att rycka in som vikarierande julklappsutdelare. Det blir dock inte så lyckat, eftersom de förstör både hus och familjemedlemmar i det första hem som de besöker och inse att de inte kommer att hinna med några fler besök. De företog sig att rädda julen, men sabbar den totalt.
Därför tar de till en annan plan. I TV:s nyhetssändning rullar Brian och Stewie in den rullstolsburne tomten med droppställning för allmän beskådan. Sedan håller Brian håller ett brandtal för TV-tittarna över vad människans ständigt ökande habegär har ställt till med. Hädanefter behöver alla skära ner på sina önskningar, för att inte julen ska haverera. Så sker och allt återgår till en enda stor happy ending.

Detta avsnitt innehåller många ingredienser som brukar höra till en klassisk julsaga; längtan, transition till fantasins värld, hot om fara, en vändpunkt och problemlösning med en övertydlig moralisk slutpoäng. Samtidigt är dagens lucka oerhört tidstypisk. Det förekommer en viss drift med julklichéer och satir kring julens kommersialisering, ändå finns det en moralisk underton som är svår att missa.
På 1930-talet var "Santa's workshop" (se lucka 2) en spegling av tidsandan med förtjust positivism kring industrialismens triumf. På samma sätt är "Road to the north pole" en utmärkt spegling av 2010-talets tidsanda med den postmoderna ångesten över industrialismens negativa konsekvenser som materialistisk övergödning och klimatförändringar.
Här finns en sekvens att se: https://youtu.be/QUEpv-9KPPs

Så. Detta var sista luckan i denna kalender. Den har rymt 24 animerade filmer med jultematik från 1921 till 2010. Det är ett perspektiv som nästan spänner över ett sekel. Hoppas att kalendern fått skänka någon lite förströelse under adventstiden. Må er julhelg bli god och må ljuset lysa i mörkret för er.

That's all folks!

 

Kommentera här: