TECKNADE JULPÄRLOR XXIII - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: POLAREXPRESSEN (THE POLAR EXPRESS) 2004

En 3D-animerad musikalfilm med regi av Robert Zemeckis. Tom Hanks gör inte mindre än fem roller i den.
Själva historien bygger på en barnbok av Christ Van Allsburg som handlar om en pojke som befinner sig i den tvivlande åldern, då allt som var självklart under den tidiga barndomen ifrågasätts, t ex tomtens existens.
En magiskt lokomotiv stannar mitt i natten utanför hans hem och han bjuds att följa med och besöka Jultomten i Nordpolen. Resan blir en stark upplevelse som jagar undan alla tvivel.

En typisk sagoberättelse där fantasin står i fokus. Resan mellan vardagsverkligheten och den drömska alternativa verkligheten handlar ofta om att (åter)finna sig själv för att på så vis bli stärkt i sin identitet. Narnia, Harry Potter och många fantasyberättelser skildrar just detta och handlar ofta om människor som står på tröskeln mellan barndom och begynnande vuxenblivande.

Filmen är älskad och uppskattad av människor i många åldrar och den datorgenererade animationen lyckades fånga de fantastiska miljöskildringarna i berättelsen.
Som medium är filmens styrka visuell porträttering och att gestalta handling och aktivitet. Boken som medium har en annan styrka, nämligen att skildra tankeverksamhet, känsloliv och inre upplevelser. Ibland när böcker filmatiseras, märks det att filmen inte gör boken rättvisa eller kanske snarare att boken inte är en rättvis förutsättning för en optimal film. När det gäller denna film uppfattar jag att skildringen är förtjusande och att historien berättas väl, men jag uppfattar också att det finns något av huvudpersonens inre liv som inte riktigt får utrymme i detta format. Jag tror det beror på att bokmediet inte alltid är så busenkelt att föra över till vita duken.

Här kan filmens trailer beskådas: https://youtu.be/TQhRqtt-Fpo

 

Kommentera här: