TECKNADE JULPÄRLOR XXI - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

 DAGENS LUCKA: THE NIGHMARE BEFORE CHRISTMAS 1993

En fantasifull och väldigt vacker musikalfilm om kontrasten mellan Halloween och Jul signerad Tim Burton.

Huvudpersonen i filmen är Jack Skellington som är centralgestalten i Halloween Town, där det storslagna firandet av halloween står i centrum och som resten av året kretsar runt. Men Jack har i hemlighet börjat tröttna alltmer på halloween för varje år som går.
Under en vandring, när han söker sig bort från sin stad, råkar han av en slump hamna i Christmas Town. Fascinerad av iItrycken därifrån ger honom ny inspiration till ett förnyad inriktning för Halloween Town - de ska ta hand om julfirandet
Jack låter kidnappa den riktige tomten och träder själv in som jultomte.
Däremot blir Jacks tilltag inte särskilt lyckat, eftersom han delar ut alldeles för läskiga julklappar som fladdermöss och avhuggna huvuden. Panik utbryter och Jack tvingas omvärdera och frige den kidnappade tomten.

Ursprungligen började hela projektet som en dikt. Tim Burton var inspirerad av det klassiska poemet "A visit from St. Nicholas" (se lucka 5) och skrev en liknande dikt som han titulerade "The nightmare before christmas". Vid tiden var Tim Burton anställd vid Disneystudion och avsåg att göra en halvtimmes julspecial utifrån dikten, med "Rudolph the rednosed reindeer" (se lucka 9) och "How the grinch stole christmas" (se lucka 11) i åtanke. Projektet dröjde och Tim Burton blev så småningom avskedad från Disney. Men efter några framgångar som långfilmsregissör något decennium senare expanderade idén till en stop-motion-anjmerad långfilm på bio.

Filmen blev både en kommersiell framgång och lovprisad av kritiker. Den säregna tematiken och den visuella presentationen gick hem, men Danny Elfmans musik har också haft stor betydelse. Även om filmen är gammal, fortsätter den att upptäckas av nya generationer, inte minst tack vare musiken.

Här är ett klipp från filmen: https://youtu.be/GmX0wRODV1A

 

Kommentera här: