TECKNADE JULPÄRLOR XX - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: CHRISTMAS WITH THE JOKER 1992

Efter Tim Burtons film "Batman" 1989, genomgick seriefiguren en renässans. Det blev fler uppföljare på bio och merchandisingen formligen exploderade. Batmanloggan gick att skymta både här och var; Batman-tröja, Batman-mugg, Batman-ryggsäck, Batman-plåster, Batman-kapsylöppnare, Batman-spegel m m. Den töntstämpel som figuren haft sedan TV-serien på 1960-talet var som bortblåst. Det var vid den här tiden som figuren upphörde att kallas "Läderlappen" i Sverige till fömån för det engelska namnet (När Marvel-karaktären "Wolverine upphörde att kallas "Järven" i Sverige är däremot höljt i dunkel).

Detta banade väg för en ny animerad serie med Batman, som passande nog benämndes "Batman: the animated series". Det hade gjorts animationsvarianter tidigare (1968, 1973 och 1977), men denna nya serie var den första som tog släppte in lite mörkare stämning precis som Tim Burtons film hade, liksom originalseriens första år under det sena 1930-talet. Det visade sig vara ett lyckat grepp, så även denna serie bidrog till att ge bränsle åt Batmans renässans.

Handlingen kretsar kring att Robin tycker att Batman kan unna sig att stanna hemma på julaftonskvällen, t ex koppla av genom titta på den amerikanska julklassikern "It's a wonderful life". Batman är dock orolig och vill absolut ut och patrullera, eftersom deras ärkefiende Jokern har rymt från Arkham under spektakulera former.
När Jokern ska sätta stjärnan i toppen på institutionens stora julgran, visar det sig vara en raket som apteras när toppstjärnan kommer på plats och han äntrar grantoppen och flyger med den rakt igenom glastaket sjungandes en egen variant av "Jingle Bells":

Jingle bells, Batman smells
Robin laid an egg
The batmobile lost a wheel
and the Joker got away

Crashing through the roof
in a one horse open tree
busting out I go
laughing all the way

De fyra översta raderna är en vanligt förekommande skämtvariant på "Jingle Bells" som sjungits av busiga barn i USA åtminstone sedan 1960-talet, medan de fyra sista raderna är unika för avsnittet. Naturligtvis förstärker serien sin egen betydelse genom att inkorporera en klassisk folkloristisk nidvisa om Batman, men lägga den i munnen på hans antagonist Jokern. Lite kuriosa i sammanhanget är att Jokerns röst görs av Star Wars-stjärnan Mark Hamill (Luke Skywalker).

Ett klipp över detta kan beskådas här: https://youtu.be/Veju4PxhuGc

 

Kommentera här: