TECKNADE JULPÄRLOR XVII - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: SNÖGUBBEN (THE SNOWMAN) 1982

Denna film är en brittisk animation som är baserad på Raymond Briggs bok med samma namn. Filmen har lyckats fånga samma karaktär som boken och levandegjort gestalterna, trots att Raymond Briggs bildspråk är en aning för yvigt och mjukt för att vara animationsvänligt.

Regissören Dianne Jackson var en erfaren animatör som bl a jobbat med den animerade Beatles-filmen "Yellow submarine". Hon lyckades översätta bokens stillsamma bildrutor till en lika mild och vänlig TV-film. Varken bok eller film innehåller någon talad dialog, utan berättelsen förmedlas enbart med bildens hjälp. Därför är både filmen och boken spridd i många andra länder utanför Storbrittaninen.

Själva historien påminner om "Frosty the snowman" (se lucka 12) med en pojke som bygger en snögubbe och senare visar det sig att snögubben får liv. Denna berättelse har dock en mer innerlig och stillsam karaktär med fokus på barnets upplevelse där fantasi och vänskap står i centrum.

Filmen visas i brittisk TV varje jul och har blivit både Oscarsnominerad och vunnit BAFTA-pris. Här finns den att ses i sin helhet: https://youtu.be/3dYQNAl48E0

Kommentera här: