TECKNADE JULPÄRLOR XVI - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: MIN LILLA ÅSNA (THE SMALL ONE) 1978

Julfirandet må ha några förkristna rottrådar, men över hela världen är jul en högtid som har sin tydliga hemvist inom kristendomens ram. Den religiösa dimensionen av julfirandet brukar dock kunna vara en känsligt kapitel i animerad film. Religion kan lätt uppfattas som en vattendelare i en demokratisk kultur med konfessionell frihet. Samtidigt skulle det bli absurt om ett demokratiskt sammanhang  censurerar varje juldetalj som har minsta lilla anknytning till religion. Därför balanserar de flesta jultematiska animationer mellan att låta kristendomen vara frånvarande och närvarande i berättelsen. Frånvarande men utan att förnekas helt. Närvarande utan att bli alltför iögonfallande. Även om Jesus själv aldrig är synlig i berättelserna (förutom i South Park) finns ofta diskreta smaknyanser av kristendom förekommande någonstans i berättelsernas periferi, t ex kyrkklockor, betlehemsstjärnan, psalmer eller carols, änglar, ett kyrktorn i ortens skyline, eller någon annan variant av lågoktanig koppling till religion.

När Charles M Schultz insisterade på att ha bibelläsning med i "A Charlie Brown Christmas" (se lucka 10) var både producent och regissör oerhört tveksamma. Men han drev på och bibelversen utgör därför ett klimax i själva berättelsen, utan att kväva resten av berättelsen.

Å ena sidan finns en risk att beröringsskräck för religion hämmar skapandet och leder till neurotisk självcensur. Men å andra sidan; all kultur som görs enbart med syftet att proklamera en trosuppfattning är nästan alltid dålig kultur. Det må vara film, musik eller bildkonst, men när ett kulturuttryck bara blir ett svepskäl för att prångla ut en troslära, är det kontraproduktivt.

Någon har sagt att "Moralisk konst är alltid dålig, men bra konst är alltid moralisk", d v s en konstform kan alltid bära ett värdefullt budskap, men så fort konstformen blir underordnad budskapet sker det på kvalitetens bekostnad.

Dagens lucka är den närmaste direktkopplingen till religion som Disneystudion någonsin kommit i närheten av. Det handlar om en pojke (som ser ut att vara Mowglis lillebror) i Nasaret, Galileen. Han ska sälja sin kära gamla åsna, men är väldigt fäst vid den och vill inte släppa taget om åsnan förrän han är säker att på att den blir väl omhändertagen av sin nya ägare. Ett flertal strapatser drabbar pojken och åsnan innan de slutligen möter en man som önskar köpa åsnan för att kunna transportera hans gravida fästmö till Betlehem.

Här är hela filmen: https://youtu.be/MGa6oCxhpZA

Kommentera här: