TECKNADE JULPÄRLOR XIII - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

 DAGENS LUCKA: THE BEAR WHO SLEPT THROUGH CHRISTMAS 1973

Såväl designen som berättelsen i denna film har hög halt av barnbokskaraktär över sig. Trots detta finns det ingen barnbok som förlaga, utan det är en originalproduktion som blivit en älskad klassiker i USA. Däremot har den animerade filmen blivit underlag för barnboken med samma namn som gavs ut sju år senare.

Storyn går i stora drag ut på att huvudpersonen, Theodore Edward Bear eller som han kallas till vardags Ted E. Bear, lever som björnar gör mest. Han arbetar, äter och går i ide på vintern. Men nyfikenheten på vad julen är för något är för stor. Ett år bestämmer han sig för att hoppa över vintersömnen och beger sig ut för att ta reda på vad julen är. Efter ett antal strapatser i naturen kommer han till en New York-liknande storstad och blir där ömsom tilltufsad av den hysteriska trafiken och trängseln och ömsom betagen av julskyltningen och dekorationerna, men blir till slut blir han strandsatt i storstadsnatten ensam och desillusionerad. Som tur är stöter han ihop med en gammal man i röda kläder och stort vitt skögg som ger honom lite själslig vägledning. På dennes uppmaning tar hans sig till en adress mitt i natten där han kliver in och somnar under julgranen. Ted E Bear blir själv en julklapp åt ett av barnen i familjen och har då funnit julen.

Filmen är typisk för tidsandan. Socialrealism stod högt i kurs och även barn- och ungdomskultur vågade närma sig lite andra frågor än det lättsmälta på ett helt annat sätt an vad som varit gångbart tidigare. Därför handlar många av de animationer med jultema som görs i kölvattnet efter "A Charlie Brown christmas" om ett sökande efter mening.
En trailer för filmen återfinns här: https://youtu.be/o1SIGP2EwOc

 

Kommentera här: