TECKNADE JULPÄRLOR XII - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: FROSTY THE SNOWMAN 1969

Fem år efter succén med "Rudolph the rednosed reindeer" (se lucka 9) återkom Rankin/Bass med denna julspecial. Återigen användes en klassisk sångtext som underlag för berättelsen.

Sången skrevs 1950 för artisten Gene Autry som hade spelat in och haft stor framgång med "Rudolph the rednosed reindeer" året innan. Även denna sång spreds och spelades in av ett flertal artister och har en position som klassisk julvisa (trots att sångtexten aldrig benämner julen explicit). En svensk inspelning gjordes redan 1954 med titeln "Snögubben Froste", men sången har inte alls fått samma spridning i vårt land på det sätt som hände med "Rudolf med röda mulen". I den mån sången är känd i Sverige är det snarare den engelska versionen med artister som t ex Nat "King" Cole eller Bing Crosby.

I dagens lucka är handlingen en utvidgad dramatisering av sångtexten, där hatten som nämns i texten fått ännu större roll med tillhörande trollkarl. Frosty kidnappas och hotas att smälta bort, men i slutändan kommer självaste jultomten till undsättning. Det hela ramas in av en sagofarbror som är en animerad version av komikern och sångaren Jimmy Durante, som under 1900-talet var en känd Hollywood-profil, där näsan utgjorde en betydande del av profilen. Han förekommer förresten också som hastigast i "Mickey's good deed"(Se lucka 3) från 1932 i form av en jack-in-the-box.

Filmen kan ses i sin helhet här: http://www.dailymotion.com/video/xw3sxe_frosty-the-snowman_lifestyle

Kommentera här: