TECKNADE JULPÄRLOR XI - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

 DAGENS LUCKA: NÄR GRUNKEN KNYCKTE JULEN (HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS) 1966

I Sverige är väl den här historien mest känd utifrån biofilmen "Grinchen - julen är stulen" med Jim Carrey från år 2000. Originalet är dock en populär barnbok från 1957 av illustratören och författaren Dr Seuss. Han skulle kunna beskrivas som USA:s svar på Lennart Hellsing, men är knappt översatt alls till svenska.
Elva år efter bokens utgivning senare bearbetades den till en animerad variant för TV, som också den blivit en älskad julklassiker.

Denna animerade film visades i Sverige på juldagen 1990 och av oklara skäl översattes huvudrollen med "Grunken". Karaktären tycks dock inte ha satt några djupare spår den gången, eftersom Jim Carreys biofilm närmast valde att låna in ordet "grinch" i svenska språket.
Själva historien är en variant på "Mr Scrooge"; en negativ protagonist eskalerar i sin negativism fram till vändpunkten då negativismen bryts och den katarsiska positiviteten får utrymme.

Filmen regisserades av den legendariske Chuck Jones som legat bakom en mängd filmer med Snurre Sprätt (Bugs Bunny), Gråben och Hjulben (Wile E. Coyote and the Road Runner) samt Tom & Jerry. Den suggestiva berättarrösten förmedlas av skräckfilmsstjärnan Boris Karloff.
Här kan hela filmen ses: http://www.dailymotion.com/video/x2puuoe_dr-seuss-how-the-grinch-stole-christmas-full-tv-special-cartoon-aired-december-18-1966_tv

 

Kommentera här: