TECKNADE JULPÄRLOR X - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: GOD JUL, SNOBBEN! (A CHARLIE BROWN CHRISTMAS) 1965

På 1960-talet hade Charles M Schultz dagspresserie "Snobben" (Peanuts) utvecklats till en världssuccé. Coca-Cola Company kontaktade honom via TV-producenten Lee Mendelson och önskade en animerad julspecial med Snobben för att ha en plattform att knyta sin julreklam till.

Schultz var positiv, men tidspressen var stor. Under en dag arbetade han intensivt ihop en storyline för julspecialen tillsammans med Mendelson. Schultz hade väldigt tydliga idéer vad han önskade med julspecialen: snö, skridskoåkning, en kombination av jazzmusik och traditionell julmusik, julspel med bibelläsning och framför allt ett huvudfokus på att söka julens sanna mening bortom all kommers (vilket är ganska ironiskt, med tanke på att hela programmet skulle draperas i Coca-cola reklam).

Coca-cola bejakade deras storyline, programmet bokades för visning i CBS under julhelgen och Bill Melendez gavs uppdraget att föra över Snobben från serien till TV-rutan. Melendez var en animatör som tidigare arbetat för Disney liksom Warner Brothers, men senare startat egen produktionsstudio.

På endast ett halvår skulle projektet vara klart, vilket var galet snabbt i den analoga animationsvärlden, men studion jobbade på och lyckades få TV-filmen klar bara tio dagar innan den skulle sändas. En visning hölls några dagar innan premiären för de som var involverade i projektet. Efter visningen var såväl Schultz, Mendelson, Melendez som CBS representanter helt övertygade om premiären skulle innebära ett fiasko. Tempot var långsamt, animationen upplevdes simpel och musiken malplacerad. Hade julspecialen inte redan varit schemalagd i tablån och det var försent att stuva om, hade den förmodligen aldrig sänts. Men den sändes, vilket var tur.

Både publiken och kritikerkåren tog julspecialen till sitt hjärta. Succén var ett faktum. Sedan dess har julspecialen multirepriserats varje julhelg och Vince Guaraldis musik och ledmotiv från programmet har blivit en framgång helt i egen kraft.
Samarbetet fortsatte mellan Schultz, Mendelson och Melendez vilket resulterat i en stor mängd TV-filmer om Snobben.

Personligen tycker jag att seriens karaktär återspeglas rätt väl i filmen. Karls nedstämdhet, Gullans bossighet, Linus brådmognad och Snobbens sorglöst fria attityd kommer till sin rätt i berättelsen. Kort sagt, en riktig pärla.

Se hela filmen här: http://www.dailymotion.com/video/x2cgz0g_a-charlie-brown-christmas_fun

 

 

Kommentera här: