TECKNADE JULPÄRLOR VI - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: ONE HAM'S FAMILY 1943

Dagens film är ett karaktäristiskt verk av den egensinnige regissören Tex Avery. Han började sin regissörsbana under 1930-talet på Warner brothers och skapade där gestalter som Snurre sprätt (Bugs Bunny) och Daffy Anka (Daffy Duck). På 1940-talet gick han över till MGM och åstadkom där 67 animerade kortfilmer i surrealistisk crazy-stil. Dessa kom att definiera hans regissörsskap och blev både hans signum liksom höjdpunkten på hans karriär. Det är många olika figurer som förekom i dessa filmer, där de mest kända torde vara Droopy Dog, Screwy Squirell och Wolf.

Tex Avery är dock inte lika välkänd i Sverige som t ex Disney eller Hanna-Barbera. Jag gissar att det hänger ihop med hur animerad film har betraktats och värderats här. I Sverige rådde länge ett synsätt på animerad film som en kulturyttring som var till för yngre barn. Gärna snällt, sentimentalt och skojigt.
Det är egentligen inte förrän 1990-talet som detta synsätt började förändras när "Simpsons", "Beavis & Butthead" och "South Park" dök upp med ironi, satir och absurditeter.
På andra sidan Atlanten har utbudet av och scenen för animerad film varit större. Det har gjort att målgruppen kunnat vara något vidare än de allra yngsta och större möjligheter för uttryck som satir, surrealism etc.
Hursomhelst är Tex Avery i sitt hemland en vittomtalad filmskapare som satte prägel på animationens möjligheter under den gyllene eran för tecknad kortfilm under 1900-talets mitt. Exempel på andra filmer som utgör hommage till Tex Avery är t ex: "Vem satte dit Roger Rabbit", "The Mask" och "Aladdin".

Det är figuren Wolf som figurerar i dagens lucka och är här liksom i övriga filmer en variant på allehanda sagovargar från "Tre små grisar", "Rödluvan" etc.
Wolf representerar alltid skurkrollen som ska ge sig på någon, men efter en serie våldsamma bakslag kryddade med en dos absurditeter, drar han alltid det kortaste strået. Hela filmen kan ses här:
http://www.dailymotion.com/video/x48319r_one-ham-s-family-1943_fun

 

Kommentera här: