TECKNADE JULPÄRLOR V - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

 
 
DAGENS LUCKA: JULAFTONSNATT (THE NIGHT BEFORE CHRISTMAS) 1941
Egedomligt nog har dagens film samma engelska titel som gårdagens (se lucka 4).

Eller, egendomligt och egendomligt. Egentligen är det inte så egendomligt. Båda filmerna anspelar på inledningsstrofen från "A visit from St Nicholas", en mycket välkänd amerikansk juldikt av Clement Clarke Moore från 1823. Där skildras hur jultomten under julnatten kommer ner genom skorstenen i ett hem och lämnar julklapparna i de upphängda strumporna och beger sig iväg med sina renar och släde över himlen mot nästa hus.
Denna dikt har så att säga satt standarden för den amerikanska kulturens uppfattning om jultomtegestalten och hans agerande.

Denna film är den tredje av 114 kortfilmer med Tom & Jerry som MGM producerade mellan 1940-1958. Det är flera detaljer som vittnar om att det är en tidig Tom & Jerry; Tom är raggigare i pälsen som dessutom har en askgrå nyans (längre fram på femtiotalet är pälsen mer åt det gråblå hållet) och är primärt ett fyrfotadjur än upprätt gående, mer kattlik. Dessutom är bakgrunderna målade med en helt annan omsorg i de tidigare filmerna, jämfört med de senare.

Filmen inleds med citat från ovan nämnda dikt "A visit from St Nicholas", därefter följer ett sedvanligt katt-och-råtta-koncept som vi känner igen från alla filmer med Tom & Jerry. Katt jagar mus - mus försöker komma undan - de utsätter varandra för diverse våldsamheter - det kan skifta vilken av dem som har övertaget - musen är något listigare och klarar sig i slutet. Denna film slutar dock i osedvanligt försonligt samförstånd, för julstämningens och julefridens skull.

Filmen kan ses här: https://vimeo.com/114492513

 

Kommentera här: