TECKNADE JULPÄRLOR IX - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

DAGENS LUCKA: RUDOLPH THE REDNOSED REINDEER 1964

Den animerade kortfilmen hade sin glansperiod på 1930-talet och 1940-talet. Därefter förändrades förutsättningarna rejält; produktionskostnaderna ökade samtidigt som biografnäringen minskade och ett nytt medium bredde ut sig: televisionen.

TV började sändas i USA 1941, men det var inte förrän på 1950-talet som det slog igenom på bred front och på 1960-talet kom även färg-TV att bli vanligt.
Det blev naturligtvis en helt ny arena för animerad film och inte minst eftersom julhelgen utvecklades till en högsäsong för TV-tittande. Därför började många bolag producera s k specialprogram, Christmas specials, för julhelgen och en animerad julspecial kunde ju dessutom återvändas flera jular framöver. Åtskilliga animerade julspecialer producerades under 1960-talet och 1970-talet som sedan fått klassikerstatus och repriserats flitigt.

Dagens lucka är ett tidigt exempel på en animerad julspecial för TV. Det är produktionsbolaget Rankin/Bass stop-motion-animerade historia med huvudkaraktären Rudolf med röda mulen. Rudolf dök upp första gången 1939 som en barnbok med berättelsen på vers.
Barnboksförfattarens svåger komponerade en sång på berättelsen tio år senare och succen var ett faktum. Den spreds vida omkring och har sedan dess spelats in av otaliga artister och både sången, liksom Rudolf själv, har kanoniserats in i det västerländska julfirandets idévärld.

Medan sången är en koncentrerad version av barnbokens berättelse, så är TV-filmen en utvidgad berättelse utifrån sångtexten.
Filmen kan ses i sin helhet här: https://youtu.be/iBMzIa794aE

 
 

Kommentera här: