TECKNADE JULPÄRLOR IV - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

 DAGENS LUCKA: DA'N FÖRE DA'N (THE NIGHT BEFORE CHRISTMAS) 1933

Ännu en "Silly symphony" som är uppföljare till tomteverkstan från året innan.
Vi får följa med tomten vid själva leveransen av julklappar in i stugan. Granen kläs, leksakerna tågar ut ur säcken och dekoreringen sker under industriell organisering med musik och ståhej innan barnen i huset vaknar.

Och jodå, en stereotyp kring etnicitet förekommer även i denna film. Ett barn som kikar upp i skorstenen efter tomten får sot i ansiktet och vips uppstår ett s k "blackface". 

Blackface-traditionen levde som ett fenomen inom amerikansk teater mellan 1800-talet och 1900-talet. Vita skådespelare sminkade ansiktet mörkt med bränd kork eller skokräm och utelämnade ett område runt munnen för att skapa illusionen av enorma läppar. Med detta smink, peruk och handskar gestaltades på så vis en nedlåtande karikatyr över afroamerikaner. Förekomsten av blackface inom show business avtog i samband med efterkrigstidens emancipationsrörelser. 

Den grovkorniga och respektlösa tonen i humorn hos de amerikanska animerade filmerna märks tydligast före 1934. Då började produktionskoden att tillämpas, d v s riktlinjer för självcensur inom den amerikanska filmbranschen. Dessa strikta regler gick ut på att filmmediet skulle upprätthålla en viss moralisk dygd och anständighet, t ex föreskrevs att brottslighet och alkoholmissbruk aldrig skulle skildras på ett sätt så att det kunde uppfattas som förskönande. Före 1934 förekom antydd sexualitet och nakenhet på vita duken, men det satte produktionskoden stopp för. Dessa riktlinjer kom så småningom att minska i inflytande för att försvinna på 1960-talet och ersättas av ett klassificeringssystem.

"The night before christmas" är ett typexempel på pre-code Hollywood. Det lilla barnet som visar rumpan och dockan som landar med uppdragen kjol, kan med dagens mått mätt tyckas oskyldigt, men efter produktionskodens införande var det slut med sådana fasoner från Disneystudion.

Här finns den: http://www.dailymotion.com/video/x230de8_the-night-before-christmas-1933_shortfilms

 

Kommentera här: