TECKNADE JULPÄRLOR I - julkalender över mer eller mindre (o)kända animationer

 

DAGENS LUCKA: STERN VON BETHLEHEM 1921

Lotte Reiniger hör till en av de absolut främsta pionjärerna av animerad film. Hon föddes i Berlin 1899 och kom tidigt att fångas av filmmediet. Med inspiration från kinesisk dockteater och skuggspel började hon göra silhuettanimationer på kända sagor i stop-motion-teknik, vilka rönte stor framgång. Hon gjorde t ex en av de första animerade långfilmerna och utvecklade multiplankameratekniken drygt 10 år före Walt Disney.

När Nazisterna tog makten på trettiotalet valde hon att fly landet. Hon och hennes make lyckades dock inte få permanent visum någonstans, utan levde kringflackande på olika platser i Europa tills kriget var över då de återvände till Tyskland.

Av naturliga skäl stagnerade utvecklingen av animerad film i Europa under andra världskriget, vilket gjorde att amerikanskproducerade animationer fick ett övertag. Lotte Reiniger fortsatte dock att göra filmer fram till 1950-talet. Även om hennes senare filmer både fick färg och ljud, förblev hon i stort sett trogen samma koncept som hon haft sedan början med silhuettsagor. Bland filmvetare och animationsnördar är Lotte Reiniger välkänd, men som den pionjär hon var förtjänar hon sannerligen en större plats även i allmänhetens medvetande.

"Stern von Bethlem" är en av de första filmer Lotte Reiniger producerade och är en adaption av julevangeliet. Ursprungsversionen gjordes 1921 och senare gjorde hon en remake av den 1956 med ljud och färg.


Den kan beskådas här: https://youtu.be/D4E6r6eEGNo

 

Kommentera här: